Overslaan en naar de inhoud gaan

De vijf geheimen om je groene planten te verzorgen

Groene planten vrolijken je interieur helemaal op maar vergen wel wat onderhoud. Als je je planten aan hun lot overlaat, kan het er al snel een beetje troosteloos uitzien ...

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
indoor groene planten in de zon

Iedereen kent wel minstens één iemand met groene vingers. Misschien ben je wel een beetje jaloers op zijn/haar prachtig bloeiende orchideeën en de planten die er altijd schitterend uitzien. Maar achter die magische groene vingers gaan enkele geheimpjes schuil.

Ben jij iemand bij wie alle planten het loodje leggen? Vanaf nu niet meer! In dit artikel vertellen we de geheimen van echte plantenkenners!

Geheim 1: groene planten water geven

Ofwel te veel. Ofwel te weinig. Wat moet je nu doen om goed te doen? De juiste hoeveelheid water geven is meer een leerproces dan exacte wetenschap. "Het is nochtans supersimpel hoor", zal die irritante vriendin (koningin van de orchidee en de ficus) je vertellen. "Je moet gewoon wachten tot een groene plant 'toont' wanneer ze water nodig heeft".  

Dat spreekt voor zich! Houd dus steeds een oogje in het zeil, let op tekenen van droogte en laat je planten niet uitdrogen. Je moet er dus wel een beetje mee bezig zijn.

Het echte geheim van een groene plantenkenner?

Laat de kluit aarde tussen twee begietingen goed drogen en voel regelmatig aan de grond om te controleren of hij nog vochtig is. Als de grond zelfs nog maar een beetje vochtig is, moet je geen water geven. Je moet niet noodzakelijk regelmatig water geven, in tegenstelling tot wat bloemisten vaak opperen. Het hangt af van de warmte, de vochtigheidsgraad, enz. in je woning. In bepaalde gevallen is één keer water geven per week zelfs te veel. In andere gevallen is het net te weinig. Elke plant heeft haar eigen behoeftes. Voel regelmatig met je vinger aan de grond om te controleren of deze nog vochtig is.

  • Tip van de professional: Laat het gietwater 24 uur staan als je kraantjeswater gebruikt. Je mag immers geen temperatuurschok veroorzaken door te koud water over de wortels van je planten te gieten. Water op kamertemperatuur is perfect voor je planten. Als je het water bovendien een dag laat staan, zal de chloor verdampen. Dat is beter voor je groene planten.

Geheim 2: licht en lucht

Zoals je weet, hebben planten water en licht nodig om te leven. Licht (zelfs veel licht) maar vooral geen direct zonlicht omdat de meeste planten daar een hekel aan hebben.

Zet je planten op mooie dagen gerust enkele uurtjes buiten. Zeker als het niet te warm is, een temperatuur rond 20 °C is perfect. Zet je planten ook niet terug binnen tijdens een regenbuitje in de lente. Ze houden wel van wat water, zonder kalk of chloor.

  • Tip van de professional: Om te weten of er voldoende licht is op de plek waar je je plant gaat zetten, kun je er een boek of de krant lezen. Lukt het om vijftien minuten zonder moeite te lezen? Dan heb je een goede plek gevonden.
groene planten in de zon

Geheim 3: voeding

Heb je je groene planten water en licht gegeven? Dan heb je het belangrijkste gedaan. Maar dat is niet alles (en dat zal je vriendin met haar groene vingers je ongetwijfeld verteld hebben). Net zoals alle levende wezens hebben planten voeding nodig. En die halen ze uit de grond. In een pot is de hoeveelheid grond erg beperkt. Je mooie groene scheutjes kunnen dus wel een duwtje in de rug gebruiken. En algemeen genomen mag je het voor je bloempotten best wel groot zien.

  • Tip van de professional: Elke maand een beetje meststoffen zal je planten goed doen. Heb je een vrij grote bloempot? Dan kun je elk jaar twee of drie centimeter aarde verwijderen en vervangen. Hierdoor krijgen je planten nieuwe voedingsstoffen.

Geheim 4: Herpotten en delen

Als de pot van je groene plant te klein wordt, kun je je plant eerst in een grotere pot herplanten. Zo kun je hem ook wat nieuwe grond en meststoffen geven. Je kunt je plant ook delen. Je deelt de kluit grond dan letterlijk in twee. Als je voor deze optie kiest, moet je de twee nieuwe kluiten niet in een te grote pot herpotten maar in een pot die perfect rond de kluit past. Kies voor luchtige grond zodat de wortels zich eenvoudig kunnen ontwikkelen. Na zes maanden kun je de gedeelde plant in een grote pot planten.

Geheim 5: Schoonmaken

Onze grootmoeders zwoeren bij glanzende groene planten en gebruikten hiervoor een glansmiddel. Niet doen! Gebruik geen producten met minerale en synthetische oliën. Ze maken de bladeren alleen maar zwaarder. Een beetje water volstaat: met een spons voor de grootste en meest weerstandige bladeren en enkele sprenkels voor de kleinste bladeren.

  • Tip van de professional: Sporen op planten worden vaak veroorzaakt door kalk. Voeg een beetje azijn aan het water toe en verstuif over de bladeren. 1 theelepel voor 1 liter water volstaat.

Ook jij kunt groene vingers hebben!