Overslaan en naar de inhoud gaan

De impact van telewerk op onze energiefactuur

Een jaar geleden sloegen we van de ene dag op de andere, massaal aan het telewerken. Zolders, logeerkamers en keukens  werden ingericht tot thuisbureau. Met de nodige portie creativiteit hebben we ons intussen aangepast aan deze situatie. Want ook vandaag is telewerk nog steeds de norm. Maar wat is daarvan precies de impact op jouw energiefactuur? Wij namen het jaar 2020 grondig onder de loep en zochten het uit!

Een lichte stijging in elektriciteitsverbruik

Een drietal koffietjes, een soepje opwarmen tijdens de lunch, de laptop die oplaadt,… Hebben we nu echt zoveel meer verbruikt? Wel, in 2020 zagen we een gemiddelde stijging van 2,8% tot 4% in het elektriciteitsverbruik van onze klanten. Maar gelukkig blijft het effect daarvan op de factuur beperkt. Hoe dat komt? De lichte stijging in verbruik werd namelijk gecompenseerd door een daling van de elektriciteitsprijzen. De impact voor klanten met een variabel tarief of voor klanten die hun contract lieten herzien, was dus verwaarloosbaar. Gemiddeld gezien, steeg de elektriciteitsfactuur van onze klanten dus niet. Maar let op, dit is een gemiddelde, dus het kan natuurlijk ook dat jouw factuur toch hoger of lager lag.

Een daling in gasverbruik

En hoe zat het met ons gasverbruik? Wel, daarvan zagen we in 2020 het verbruik zelfs dalen met ongeveer 3%. De reden daarvoor ligt voornamelijk bij de warme temperaturen in 2020. Dat gecombineerd met de lagere gasprijzen, zou dus ook de gasfactuur voor klanten met een variabel tarief of een herzien contract, doen dalen. Gemiddeld zagen we bij onze klanten een daling tussen -€80 en -€90 van de gasfactuur. Maar ook hier, gaat het over gemiddelde gegevens, overheen al onze klanten. Het kan zijn dat dit bij jouw factuur toch anders lag.

En wat in 2021?

De kans is groot dat we nog even blijven telewerken. En zelfs als we eindelijk voorbij de woelige coronaperiode zijn, zal (enkele dagen) telewerk een blijvertje zijn. Want, toegegeven, thuiswerk heeft best wel wat voordelen. Maar opgelet, gezien de energieprijzen toch wel wat hoger liggen dan vorig jaar, zou er deze keer een iets grotere impact op je factuur kunnen zijn. Gelukkig kan je die impact perfect onder controle houden met enkele eenvoudige handelingen: stekkers uittrekken van apparaten die je niet gebruikt, ventileer maar vermijdt tocht, kies voor een dikke trui en schakel de verwarming een graadje lager,… Wij verzamelden alvast 7 tips waarmee je je thuiswerk zo energiezuinig mogelijk houdt!

 

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen