Overslaan en naar de inhoud gaan

De elektrische auto: we zijn op de goeie weg

Bedrijfswagens slaan de elektrische weg in: de einddatum ligt vast

De overgrote meerderheid van de nieuwe auto’s in België zijn bedrijfswagens. Dus als er een vergroening komt van dit wagenpark, verandert er ook heel wat op fiscaal vlak. Dat is toch wat onze regering beloofde  aan het begin van haar regeerperiode. In het regeerakkoord stond immers dat bedrijfswagens op termijn CO2-vrij moeten worden.

De minister van Financiën heeft deze belofte nu bevestigd. Hij legde de laatste hand aan zijn plannen en plakte er een termijn op: in 2026 is het gedaan met de fiscale aftrekbaarheid van auto's met een verbrandingsmotor. Deze fiscale boost voor 100% elektrische auto's zal de situatie grondig door elkaar schudden, en de overgang die al ingezet was, gevoelig versnellen. Misschien ligt het kantelpunt wel al in 2023? Vanaf dan zijn herlaadbare hybride bedrijfswagens nog maar voor 50% aftrekbaar.

Maar het blijft niet bij de bedrijfswagens. Negen Europese landen, waaronder België, hebben bij de Europese Commissie gepleit om komaf te maken met alle auto’s met een verbrandingsmotor. Het gaat nu nog maar om een intentieverklaring en er ligt nog geen datum op tafel. Maar de wil is er wél. Om de uitstoot tegen 2030 met 55% te verminderen (in vergelijking met 1990) en in 2050 koolstofneutraal te zijn, moet de Europese Unie de impact van transport op de uitstoot van broeikasgassen beperken en op de proppen komen met een termijnplanning.

‘En bij Lampiris zelf?’

'Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is nog altijd een waarheid als een koe. Want een bedrijf als Lampiris moet natuurlijk het goeie voorbeeld geven … Om te weten waar jij als consument tegenaan loopt, zetten we onszelf in jouw schoenen.

Daarom begonnen we bij Lampiris al in 2018 met de overstap op elektrische bedrijfswagens. Nu is 60% van ons wagenpark (83 auto’s) elektrisch. Tegen eind 2021 moet dat 100% zijn, een doel dat wij zelf bepaalden. Da’s een stuk vroeger dan 2026, dus. Wij stimuleren onze medewerkers ook om thuis zonnepanelen, laadpalen en digitale meters te installeren. De beste manier om te zien welke oplossingen de overstap naar elektrisch makkelijker maken? Da’s ze zelf uitproberen!

Over hetzelfde thema en ook interessant: Elektrische wagen: onze collega Stefan deelt zijn ervaring met ons

In stijgende lijn

Elektrische en hybridewagens zijn momenteel goed voor 30% van de inschrijvingen in Europa. En als we een recente studie mogen geloven, is één Belg op drie van plan om in de nabije toekomst een elektrische of hybridewagen te kopen. Twijfelen ze over een aankoop, dan is de prijs de oorzaak. Twee op drie zoekt een auto onder de € 30.000. Maar ook in dat segment komt er steeds meer keuze, met modellen tussen € 17.000 en € 30.000.

Hoe overtuig je iemand die aan een nieuwe wagen toe is, om voor elektrisch te gaan? Minder brandstofkosten, een lagere uitstoot en een betere rij-ervaring zijn alvast drie topargumenten. Wist je trouwens dat toekomstige eigenaars van een elektrische auto hun bolide vooral thuis (64%) of op het werk (16%) willen opladen? Slechts 19% is van plan om een openbare laadpunt te gebruiken.

Over hetzelfde thema en ook interessant: De elektrische automarkt: trends in 2021

Klaar om over te stappen op de elektrische auto?

Dan hebben wij een aanbod dat je niet wilt missen:

  • 5000 km/jaar gratis herladen met ons eMobility-tarief
  • de installatie van een laadpaal thuis, om 100% groen te herladen
  • toegang tot ruim 6000  laadpunten in België en 150.000 in Europa

Graag zorgeloos elektrisch rijden?

Ontdek eMobility

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen