Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal warmtepompen stijgt naar 22.000: verdubbeling in vier jaar tijd

warmtepomp verwarming installatie

Het aantal woningen dat warmtepompen gebruikt voor de verwarming is spectaculair gestegen. Op 1 mei 2017 telde het Vlaamse Energie Agentschap in totaal 22.000 warmtepompen in Vlaanderen. Het gaat om een verdubbeling ten opzichte van 2013. Vlaanderen zet in op groene warmte. Tegen 2020 moeten er elk jaar 8.900 nieuwe warmtepompen bij komen. Ter vergelijking: in 2016 werden er amper 4.000 nieuwe warmtepompen geïnstalleerd.

 

Lucht en aarde

Warmtepompen gebruiken de omgevingswarmte uit de lucht of de ondergrond. Ze kunnen een grote rol spelen in het halen van de energie-en klimaatdoelstellingen. Vergeet niet dat de helft van ons totale energieverbruik naar de verwarming van gebouwen gaat. Volgens de Organisatie Duurzame Energie (ODE) hebben warmtepompen een groot potentieel in zowel nieuwbouw als renovatie. Bij industriële toepassingen zijn de energie en CO2 besparingen nog groter.

 

Premie

De Vlaamse regering heeft in 2017 een Warmteplan ontwikkeld. Dat plan moet groene warmte een duw in de rug geven. Warmtepompen hebben een groot potentieel, maar zijn niet goedkoop in gebruik. Mensen die een warmtepomp plaatsen, kunnen daarvoor een premie ontvangen. Die bedraagt tot 40 procent van de plaatsingsfactuur. Uit een studie blijkt dat tegen 2030 zowat 13% van de Vlaamse woningen kan uitgerust zijn met een warmtepomp.

 

Warmtepomp installeren?

Vergeet je premie niet

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen