Overslaan en naar de inhoud gaan

80 nieuwe windmolens bij in 2017

Lampiris windmolens aan de zee

In 2017 werden in Vlaanderen 80 nieuwe windturbines bijgebouwd, alles bij elkaar goed voor 226 MW. Het totaalvermogen aan windenergie bedraagt nu een kwart meer dan in 2016: ruim 1148 MW. De windparken verschijnen vooral in haven- en industriegebieden en langs autowegen. Opvallend: West-Vlaanderen is de enige provincie waar er geen enkele windmolen is bijgekomen.

 

Krachtiger

Toch zal Vlaanderen nog een tandje moeten bijsteken om de doelstellingen van het Energiepact te halen. Tegen 2030 moet de capaciteit op land verdubbelen. De Vlaamse Windenergie Associatie, kortweg VWEA, toont zich daarover erg optimistisch. De nieuwe generatie windturbines is immers krachtiger dan de vorige. In 2015 verschenen er 85 turbines met een totaal vermogen van 205 MW. De 80 turbines van 2017 leveren 226 MW op. Minder turbines die meer energie produceren, met andere woorden.

 

Luchtverkeer

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Voor de bouw van een windmolen is er in de praktijk bijna altijd een goedkeuring van defensie en van de luchtvaart nodig. Dat zet een rem op de bouw van nieuwe windparken. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld is er dit jaar geen enkele windmolen bijgekomen. Met luchthavens in Koksijde, Wevelgem en Oostende is de provincie dan ook “dichtbebouwd”. Het vliegverkeer is ook in Vlaams-Brabant de grootste struikelblok. In Antwerpen en Oost-Vlaanderen situeert de groei zich vooral in havengebieden. In Limburg kwamen er wel nieuwe windmolens bij, maar aan hetzelfde tempo als in 2016.

 

Bekijk de spectaculaire groei van windenergie in Vlaanderen.

Ik bekijk

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen