5 milieuvriendelijke alternatieven voor plastic flessen
Je wil voor de planeet zorgen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Dit kan meestal door eenvoudige dingen die we zelf kunnen doen! Als je nu al eens afscheid neemt van plastic flessen, die een zeer grote impact hebben op het milieu?
Wat te onthouden
- Plastic flessen heel erg vervuilend zijn
- Er vele alternatieven bestaan

Hier zijn 5 eenvoudige tips om toe te passen:
- De eenvoudigste: de filterkan
- De meest bruisende: bruiswatertoestellen
- De meest avontuurlijke: de veldfles
- De meest retro: glazen flessen
- De meest zen: zelfgemaakte ijsthee
-
De filterkan
Er zijn veel verschillende soorten filterkannen beschikbaar om een goede waterkwaliteit te garanderen. Vergeet niet om de filter minstens één keer per maand te vervangen om de voordelen te behouden en een bacteriële invasie te vermijden. Je kan ook rechtstreeks het water uit de kraan drinken! In België is stromend water drinkbaar en 40 tot 500 keer goedkoper dan flessenwater volgens ecoconso.be.
-
Bruiswatertoestellen
Er bestaan ook verschillende soorten bruiswatertoestellen! En met sommige kan je zelfs je eigen frisdrank maken! Het verandert de kwaliteit van het water niet, het voegt alleen een beetje pit toe.
-
De veldfles
Als je er op uit trekt neem je natuurlijk je veldfles mee! Ze bestaan in alle soorten: roestvrij staal, glas, gerecycleerd plastic ... En in alle groottes! Het vergt een beetje organisatie, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je niet meer terug. Vergeet niet om hem goed en regelmatig te reinigen!
-
De glazen fles
Ideaal als je van bepaalde frisdranken en andere limonades houdt. En ja, je kan ze ook in glas krijgen! Denk er maar eens over na, want glas is, net als roestvrij staal, oneindig recycleerbaar en bovendien blijven je frisdranken langer bruisen! Je betaalt minder dan € 5 voor de borg die je later terugkrijgt. Niets dan voordelen!
-
Zelfgemaakte ijsthee
Zweer je bij ijsthee? Sommige merken bieden alleen glazen verpakkingen aan, terwijl andere er niet eens aan denken. Als je wel van doe-het-zelf houdt volgt hier een receptje: 8 gr. pepermuntthee of vrij zoete thee (we hebben het hier niet over infusies enz.) die je 30 minuten lang laat trekken in 50 ml water. Plaats dit ten minste 2 uur op een koele plaats. Versier het geheel dan op je eigen manier met bijvoorbeeld basilicum- of muntblaadjes en fruit voor de smaak: sinaasappel, citroen of framboos, afhankelijk van het seizoen!
Laten we samen het afval dat we produceren verminderen en de vervuiling beperken!
Op zoek naar meer tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen?
Energie-intensieve apparaten in je huis