Overslaan en naar de inhoud gaan

12% besparen op je energieverbruik? Het belang van ketelonderhoud!

Miniatuurvoorbeeld

Verwarmingsketels op gas en stookolie zorgen ervoor dat onze woning in de winter lekker warm aanvoelt. Maar wat we soms vergeten, is dat ze ook zorgen voor het verwarmen van ons water.  Jouw verwarmingsketel is dus best een grote energieverbruiker in huis.

Maar gelukkig kan een goed onderhoud van jouw ketel er net voor zorgen dat je energie bespaart! Daarom is het belangrijk om jouw ketel tijdig en professioneel te laten onderhouden. Bovendien is ketelonderhoud verplicht in Brussel en Vlaanderen. Gelukkig is het erg eenvoudig te organiseren. Contacteer ons en onze experts nemen alles voor hun rekening.

Geniet van een warme winter!

Plan jouw onderhoud

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de verwarmingsketel?

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de verwarmingsketel ligt bij de persoon die woont in het huis waar de ketel zich bevindt. Dit betekent dat als je huurder bent, jij dus de verantwoordelijkheid moet nemen. Het zou kunnen dat er specifieke voorwaarden hierover genoteerd staan in de huurovereenkomst. Weet echter dat het standaard de bewoner van de woning is die het initiatief moet nemen om het ketelonderhoud uit te laten voeren.

Wie voert het ketelonderhoud uit? 

Wanneer je beroep doet op een erkend technieker ben je zeker dat de wettelijke voorschriften correct gevolgd worden. Bovendien geeft hij je een stand van zaken van de prestaties van jouw verwarmingsinstallatie.

Het ketelonderhoud verloopt volgens een aantal vaste stappen en eindigt met het ontvangen van een wettelijk attest. Dat bewaar je voor de verzekering en eventueel voor de eigenaar van de woning, als jij dit niet bent.

Hoeveel kost een ketelonderhoud?

De tarieven van een ketelonderhoud kunnen variëren volgens de verschillende dienstverleners. Je kan rekenen op een minimumkost van € 159.

Wanneer je verschillende dienstverleners vergelijkt, let je best op het pakket van diensten dat ze aanbieden: onderhoudsprotocol, controles, reiniging, vervanging van onderdelen, afstellen van onderdelen, controle van de levensduur, 24/24 pechverhelping…

 

Check-up van de verwarmingsketel: opportuniteit of futiliteit?

Zonder twijfel een opportuniteit! Een check-up van jouw verwarmingsketel zorgt voor een duidelijk zicht op de prestaties van jouw verwarmingsinstallatie.

Door het rendement, de levensduur, kans op pannes… te onderzoeken, kan je meteen een eventuele vervanging of reparatie van jouw verwarmingsketel plannen. Bovendien verbruikt een goed afgestelde ketel tot 12% minder energie. Dat is niet enkel economisch maar ook ecologisch mooi meegenomen.

4 belangrijke redenen voor een ketelonderhoud:

  1. Jouw gezondheid: Een slecht onderhouden verwarmingsketel stoot meer koolstofmonoxide uit. Bij hoge concentratie kan dit kleurloze en geurloze gas leiden tot CO-vergiftiging.
  2. Jouw portemonnee: Energiebesparing tot wel 12%, een lagere kans op pannes en een betere inschatting van de levensverwachting van jouw installatie. 
  3. Respecteren van de wet: in Vlaanderen is het onderhoud van een centraal stooktoestel jaarlijks verplicht. Het onderhoud van het centraal stooktoestel op gas moet 2-jaarlijks gebeuren.
  4. Het milieu: Een goed beheer van energieverbruik zorgt voor minder vervuiling.

Redenen genoeg om jouw ketelonderhoud niet uit te stellen!

Geef je mening

Blijf op de hoogte!

Ontvang onze promoties, wedstrijden of persoonlijk advies

 
Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief Er is een fout opgetreden, gelieve opnieuw te proberen