Aller au contenu principal

Profiteer van een lagere schenkbelasting door grondig te renoveren

Als je aan alle voorwaarden voldaan hebt, kan je een mooi deel van je schenkbelasting terugkrijgen. Hoeveel je precies terugkrijgt hangt af van je relatie met de schenker en het bedrag van de schenking.

Link symbol Copier le lien
Copié
Lampiris-renovatie-bonus

Een huis krijgen is leuk, maar de keerzijde is dat je op dat cadeau een schenkbelasting moet betalen. Die schenkbelasting kan flink oplopen. In rechte lijn en tussen partners betaal je tot 27%. Bij schenkingen tussen alle andere personen kan het tarief zelfs oplopen tot 40%! Maar als je je huis laat renoveren, kan je een deel van die schenkbelasting recupereren.

Voorwaarden verlaagde schenkbelasting

Profiteren van de verlaagde schenkbelasting? Dit zijn de voorwaarden:

  • Het moet gaan om een schenking van een huis na 1 juli 2015
  • Renoveer je huis “energetisch” binnen de 5 jaar na de schenking voor minstens 10.000 euro
  • Komen onder meer in aanmerking: dak-, zoldervloer- en spouwmuurisolatie, een warmtepomp, een zonneboiler …
  • De werken moeten gebeuren door een aannemer met een KBO-nummer
  • De aannemer bezorgt je een attest waarin staat dat de facturen voor de renovatiewerken beantwoorden aan de omschrijvingen in het Energiebesluit
  • Dien je aanvraag ten laatste in binnen de zes maanden na het verstrijken van het vijfde jaar na de datum van de schenkingsakte

Bezorg je aanvraag per brief naar de Vlaamse Belastingdienst, Vaartstraat 16, 9300 Aalst, of mail naar [email protected]

 

Goed om te weten:

Je hoeft het pand niet zelf te bewonen om de schenkbelasting gedeeltelijk te recupereren, je kan het ook verhuren. Maar dan moet je wel binnen de drie jaar na de schenking het geschonken goed verhuren voor een periode van minstens negen jaar.

Het verschil tussen het gewoon en het verlaagd tarief wordt terugbetaald na voorlegging van het conformiteitsattest (dat aangeeft dat de woning voldoet aan de Vlaamse Wooncode) en een geregistreerde huurovereenkomst.

Op zoek naar een partner voor je renovatie?

Vraag een isolatie offerte aan

Als je aan alle voorwaarden voldaan hebt, kan je een mooi deel van je schenkbelasting terugkrijgen. Hoeveel je precies terugkrijgt hangt af van je relatie met de schenker en het bedrag van de schenking. Stel dat je van je ouders een huis gekregen hebt ter waarde van 315.000 euro. Dan betaal je daar in eerste instantie een stevige 25.200 euro schenkingsrechten op. Maar als je binnen de vijf jaar je woning renoveert, krijg je daar maar liefst 6.900 euro van terug. Je renovatie is met andere woorden voor een flink stuk terugbetaald. Bereken jouw persoonlijke profijt met onderstaande tabel:

  Onroerende schenkingen in rechte lijn en tussen partners   Onroerende schenkingen tussen alle andere personen  
  Standaard tarief Verlaagd tarief Standaard tarief Verlaagd tarief
0 - 150.000€ 3% 3% 10% 9%
150 - 200.000€ 9% 6% 20% 17%
250 - 450.000€ 18% 12% 30% 24%
+ 450.000€ 27% 18% 40% 31%