Aller au contenu principal

Project verzekert elektriciteitsbevoorrading: Noordzee krijgt “stopcontact” van 400 miljoen euro

Volgens Elia biedt het “stopcontact” heel wat voordelen in vergelijking met een rechtstreekse verbinding. Het zorgt ervoor dat de windparken die erop aangesloten zijn hun elektriciteitsproductie vlotjes kwijt kunnen op het Belgische net. Zelfs bij een defect van een van de kabels.

Link symbol Copier le lien
Copié
Lampiris_stopcontact

Het stopcontact gaat nieuwe windmolenparken in de Noordzee aan het Belgische net koppelen. 

 

Project verzekert elektriciteitsbevoorrading: Noordzee krijgt “stopcontact” van 400 miljoen euro

Vandaag zijn de bestaande windmolenparken in de Noordzee elk afzonderlijk op het landnetwerk aangesloten met een onderzeese kabel. Dat systeem heeft een belangrijk nadeel. Bij een defect aan de kabel, gaat de opgewekte energie verloren. Daarom kiest Elia een andere aanpak voor de vier nieuw te bouwen windmolenparken in de Noordzee. De hoogspanningsnetbeheerder wil op 40 kilometer van de kust een platform bouwen. Een modulaire offshire grid (MOG), heet dat in technische termen. Zeg maar een hoogspanningsstation op zee. De kabels van de vier nieuwe windmolenparken zullen op dit platform toekomen. Drie onderzeese kabels verbinden op hun beurt het platform met Stevin, het hoogspanningsstation op het vasteland. Langs die weg wordt de opgewekte windenergie op het Belgische net geïnjecteerd. Het is nog even wachten op het stopcontact. Op dit moment lopen er aanbestedingen voor de belangrijkste bouwprojecten. Als alles volgens plan loopt, is het stopcontact gebruiksklaar in de tweede helft van 2019.

 

Ook op windstille dagen energie

Volgens Elia biedt het “stopcontact” heel wat voordelen in vergelijking met een rechtstreekse verbinding. Het zorgt ervoor dat de windparken die erop aangesloten zijn hun elektriciteitsproductie vlotjes kwijt kunnen op het Belgische net. Zelfs bij een defect van een van de kabels. Op lange termijn zal het stopcontact ook aangesloten worden op een internationaal netwerk. Dat zal grotere vermogens over lange afstand kunnen vervoeren. Het voordeel is dat het internationale platform ook op windstille dagen elektriciteit kan importeren. Het netwerk staat namelijk open voor verschillende soorten energie. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om hydraulische energie vanuit Scandinavië te gebruiken. Goed nieuws dus voor de Belgische energieconsument, die zich daarmee verzekerd ziet van voldoende stroom.